Powered by Blogger.

=) They Follow My Stories (=

Percutian Cuti Sekolah

by - 7:27 PM


Assalamualaikum,

School holiday comes again lahh !!  huhu.  Ala, dah terlewat seminggu la da nak wish happy school holiday ni.  actually, aku teruja gak cuti sekolah kali ni walaupun aku dah lama tinggalkan sekolah 3 tahun lepas. Hihi.  Bukan sebab apa pun, sebab dapat spend masa dengan family, kalau tak mesti tak kena je dengan cuti sem UiTM tu.  Jadi perkiraan calendar kali ini telah menentukan aku dapat spend masa dengan family.  Yela, family aku kan family cikgu, time2 mcm ni lah dapat dimanfaatkan walaupun time cuti ni parents aku sibuk nak pegi sekolah jugak.  Apa yang seronok sangat kat sekolah tu tak tahulah.  Tak jemu-jemu pulak dorang nak menjenguk.  haih.  Tapi tak de lah sesibuk waktu hari sekolah kan.  Ok la tu.

Jadi, first week untuk school holiday ni aku ikut mak pegi spend masa dengan bekas anak-anak murid dia tahun lepas a.k.a (also known as) kawan-kawan adik perempuan aku tu.  Fuhhh~  mak aku dah booking sebulan awal, sebab nanti tak dapat nak duduk situ.  Nanti ade je mulut Mr Ong tu bising tak bagi owner nak duduk situ.  So, untuk mengelakkan terjadi perang dunia ke-3, mak aku dah booked awal2 untuk 3 hari 2 malam.  Ingat senang ke owner nak duduk situ?  Susah tau tak.  Kate je owner, tapi owner la paling susah nak duduk.  Kedekut betul cina kat situ.  Tau nak lesap duit orang je.  ambil maintenance slalu benor, tapi tak berbaiki pun.  Mentipu je tau kerja cina ni.  geram *

Dulu mase kecik2 aku suka lah nak pegi sini.   Yela, nak mandi kolam kan.  Hehe.  Budak kecik mana tak suka mandi kolam kan?  Sume suke kan?  Jadi, memang dah seminggu sebelum dah terasa kesejukan kolam tu la.  Tapi, berlainan kali ni, aku tak rasa teruja langsung.  Entah, aku rasa tak seronok langsung nak pegi.  Maybe sebab keadaan kesihatan aku yang tak berapa nak ok, aku jadi tak bersemangat.  Pastu mood pun macam tak stabil jadinye.  Jadi macam aku tak berapa nak excited pun.  Kemas beg pun pagi tu baru nak kemas.  Haaaa akibatnya mestilah banyak barang tak bawak.  Haaa padan muka !  nak buat lagi tak?  Tak nak kan?  So, jangan buat daaa.  Nanti susahh.

Umur aku 20, umur diaorang 13 tahun.  20 – 13 = 7.  Ok, 7 tahun beza umur kami ye.  Aku rasa macam aku sebaya je ngan diorang (perasan muda jap hehe).  First time, aku dengar orang kata aku garang! *muka bangga*  Eh, aku bukan kata aku baik lah.  Diaorang cakap aku garang macam singa.  What a surprise?  Haha.  Aku tak cakap pun ngan diaorang.  Sebab..sebab..kalau aku cakap ngan diaorang, diaorang macam pelik dan aku terasa macam cakap sorang-sorang =.=’ .  aku tertanya-tanya kenapa diaorang cakap aku garang.  Mungkin sebab aku tak cakap ngan diaorang kot.  Agaknyelaaa.  Mak aku pun pelik bila tau dorang cakap macam tu.  Haha!  Lawak lawak lawak.  Kepelikan betulla.  Hehehe.  Pape pun, adik-adik, akak mintak maaf ye.  Heeee :D

First day, takde aktiviti sangat pun.  aku tengok diaorang semua duduk dalam bilik, tutup lampu + pasang torchlight.  Kadang-kadang dengar diaorang gelak.  Hehe.  Ape ntah yang diaorang dok sembang.  Biase lah budak baru nak naik kan (baru nak up hehe) :D  tiba-tiba aku terdengar diaorang cakap pasal ‘abang angkat’.  Diaorang tanye kat adik aku, adik aku jawab ape tahu tak?  Tak tahu kannn…ok aku bagitahu, tapi secret taw, bole?  Dia jawab “abg angkat?  Cukuplah aku ada abg 2 ekor tu.”  Hehe.  Baiknya adik aku ni.  bole cayo ke ni?  haih, gatal betul dorang sume ni.  kecik-kecik dah nak bercinta.  Abg angkat tu sama je ngan bf.  Aku dah pernah sepak-sepak pakwe aku sebab dia pernah ada adik angkat a.k.a curang!  Haaa, caye tak?  Ok, percaya taw.  Aku kan garang.  Hehe.

Second day, awal-awal pagi lagi diaorang dah riuh dah.  Dah nak pegi mandi kolam.  Kolam yang besar tuu.  Haa, yg tu la.  Besar mane?  Besar niiiii, tak tak besarrrrrrrr lagiiii !!! haaa macam tu laaa.  Besar kan?  So, diaorang turun dulu.  Aku turun kemudian.  Bukan apa, aku nak bagi adik aku spend masa dengan kawan-kawan dia.  Nanti kalau ada aku diaorang tak bebas nak cakap nak huha lagi kan.  Tak ramai pun orang hari tu.  Sikit je.  jadi macam selesa jugaklah nak mandi.  Aku memula nak join jugak lah geng budak-budak 13 tahun ni, aku pun pergilah main gelonsor ngn diaorang.  Aku dah terbiasa kalau mandi ngan team family aku, kami mesti jerit punyalah time gelonsor tu.  Jadi, aku jerit lah.  Tetiba dorang sume tengok aku dengan muka pelik.  Dan aku pun pelik jugaklah + malu jugaklah.  Dah kenapa pulak ni?  aku sorang je ke jerit?  Rupa-rupanya memang aku sorang je jerit.  Time ke-2 main tu aku nak tiru cara diaorang (gelonsor sambil tutup hidung + tak jerit), skali tak mua menjadi la….  =.=’  diorang makin pelik tengok aku.  Haha.  Ni tak boleh jadi ni.  aku pun ajak adik laki aku g mandi tempat lain.  Hehe.  Jadilah, g main kolam ngan dia.  Gelonsor ngan dia, main semua ngan dia.  Adalah 3 jam berendam dalam kolam tu.  Kesejukan errrr.  Petang pulak g berjalan kat teluk batik.  Kejap je kat sane.  Tapi sempatlah jugak aku beli baju satu lai ngan belon tiup-tiup yang harga RM5 satu tu.  Eh,tak tiup tapi layang2 kan je.  aku beli 3.  Satu untuk aku, dua lagi untuk adik-adik aku.  Tapi aku tak main pun, diaorang je main.  Bukan aku tak nak main, tapi aku tak reti nak main.  Tak mau jadi pun.  jadi baik aku duduk makan keropok lekor, lagi sedap.  Plus nyaman udara laut.  Wahhh seronok !!!

Third day, macam biasalah, dorang turun mandi kolam lagi.  Aku tak turun.  Cukup lah tu.  Penat dah mandi kolam.  Hehe.  And kiranya hari last la kan.  Tak ada yang menarik.  Aku tak nak cerita hari last ni.  eh, bukan sebab sedih la.  Ada sebab lain nape aku tak cerita.  Haha.  Macam apa je.  ok tu lah percutian untuk minggu pertama.  Hai amboi, macam taknak balik kolej je dah kan asyik seronok je.  haha.  Barang-barang sume tak kemas lagi.  Satu pun tak sentuh.  Beg pun tak turun lagi.

“mak, nana nak kena kemas barang dah ni, dah nak masuk.”

“ha, nak kemas barang pegi mane?”

“nak masuk sem baru dah mak, nak kemas barang la.”

“ish, tak payah.  Hari-hari mak boleh hantar barang nanti.”

Haaa.  Mak aku yang cakap tak payah.  Jadi, tu sebab aku relax je lagi.  Anak yang baik, mendengar kata.  Hehe.  Sebelum aku nak tutup kisah aku ni, aku nak bagitahu.  Pandangan malam untuk MARINA ISLAND memang cantik.  Seriously I tell u.  heeee.  Ok lah nak pergi makan ubat.  Take care oke.  Bubye !!


You May Also Like

0 comments