Powered by Blogger.

=) They Follow My Stories (=

Relatekan Video game & Kehidupan Seharian

by - 9:34 PM


Assalamualaikum..

Apa khabar readers? (*´∇`) Eh lupee, apa khabar belog sayangku?  Sihatkah?  Makan dah?  Rindu ek?  Tau tau tau heeee *Ok, over sangat.  (-___________-;)

Haaa..dah lama tak update belog.  Tak tahu kenapa sem ni sangat sibuk.  Masa sangat mencemburui cik RN ni haa.  Dah nak menangis tak ada masa nak mengolek-golekkan diri (✖╭╮✖).  Sekarang tengah musim exam.  Mesti ramai yang tengah final exam kan?  So, sape2 yang tengah exam tu, me wish you best of luck ()! semoga nasib baik menyebelahi kita and semoga Allah sentiasa bersama kita.  aminnn.  InsyaAllah.

Cik RN punya paper ada lagi satu and one paper dah lepas.  Ada dua je.  eh, jangan jealous taw.  Hehehe.  Exam was going roughly (_).  Haa not smoothly.  Tapi pape pun, harap2 dimurahkan rezeki dari Allah.  InsyaAllah.  Yang penting kita dah berusaha, and tawakal.  (.−)

Actually, hari ini nak coretkan kisah permainan video or game dengan kehidupan kita.  macam tak menarik kan?  Sebab yang gila game ni selalunya lelaki.  Kalau perempuan pun, mesti main sally saloon, bubble shoot, fruit slash, burger rush, samurai burger..ehh tak tak tu mcd..crazy taxi..haa perempuan mesti main game2 mcm tu je..tapi kalau lelaki, mesti main game2 yang berat2..mcm dota, pes, counter strike..ehh, tapi ade je perempuan main game ni jugak..tau tau tau..tak salah pun.. (;▽;)

burger rush *semua mahu cepat saja*


crazy taxi *memang crazy main ni*


bubble shoot *menguji kesabaran banyak*


Tapi yang penting, apa relatenye dengan kehidupan kita?  korang tahu tak? (•_•)?

Cik RN nak cerita sikit, emmm nak kongsi sikit.  Bukan nya ada kajian dari America pun, tapi rasanya laa.  And apa pula pendapat korang nanti.  Ok, actually, Cik RN pun ada main game.  Tapi game yang tak heavy la.  Tu pun perit gak nak menangnya.  Asyik kalah je.  geram jugak kot.  Nampak macam senang, tapi kenapa kalah je ni?  you know what, Cik RN tak berhenti2 main sampai lahh menang.  Nak main sampai menang jugak ni.  masa tengah main2 tu, terfikir gak..

- Cik RN main game ni, macam buang masa je kan.  Eh, sapelah yang buat game ni?  tak ada faedah langsung laa.  Apa motifnya buat game ni?  buang masa adalah.  Tengok, dah terjebak sekali.  Nak baca buku ni..tapi nak main game..nak hilangkan stress kot.  Tapi takkan tu je?  ish, sapelah yang buat ni?

-kalah menang, game over, congratulations ni, telah ditetapkan oleh Allah SWT jugak ke?  Kalau tersalah tembak, tersalah pilih pun takdir jugak ke?  Macam dalam hidup?  Ke..bukan eah?

-bila dah menang, rasa macam syok gila, syok sangat (〜 ̄▽ ̄)〜〜(^∇^〜)!!  but Allhamdulillah, masih tak lupa cakap Alhamdulillah.  Ha, semua ni takdir Allah ke?

Fikir punya fikir sambil ulang main banyak kali..pap pup pap pup dapat !!!  haaa..  memang setiap yang berlaku kan dengan izin Allah SWT.  Jadi, kenapa Allah izinkan kalau buang masa?  Sebenarnya..main game tu ada relate dengan kehidupan kita.  seriously..tak tipu !!

Bila kita main game, kita akan tetap berusaha sampailah kita menang, tak kira apa pun, nak menang jugak.  Nak capai jugak matlamat kita tu.  Apa, nak menang !  macam2 kita salah buat dalam game tu, salah tembak la, salah sepak la, salah passing la, salah pilih laa.  Tapi kita jadikan setiap kesalah tu, supaya kita tak ulang dah.  Kesalahan tu kita ingat sebab nak menang, kalau boleh, nak cepat menang.  Tak nak buat salah sekali pun dah.  Sentiasa berhati-hati.  Sampaikan jadi lali and kita dah tau perjalanan game tu.

So, kita relatekan dalam kehidupan kita.  sedar tak kita yang kita seringkali tersalah langkah, tersalah buat pilihan, tersalah tafsir, tersalah cakap, tersalah macam2.  Bila dah salah, susah kita nak capai matlamat, rasa macam nak putus asa kan?  Tak ada semangat kan?  Game tu ajar kita, ingatkan kita, jadikan setiap kesalahan tu ingatan.  Jangan ulang dah.  Memang susah nak capai kejayaan, matlamat kita, tapi jangan sesekali kita putus asa.  Jadikan setiap kesalah tu, ingatan supaya tak ulang lagi dah.  Supaya kita jadi matang.  Supaya senang kita nak capai matlamat kita.  Kenapa main game kita ada semangat nak menang tapi nak capai matlamat hidup mudah sekali kita nak mengeluh?

Kesimpulannya, setiap yang berlaku ada sebab.  Allah SWT takkan jadikannya tanpa sebab.  Percaya dengan takdir Allah SWT, yakin dengan perancangan DIA.  Kalau main game tu, cuba-cubalah relatekan dengan kehidupan.  Not continuosly wasting your time dengan game for 24 hours.  But, kalau korang relatekan dalam kehidupan, insyaAllah, Cik RN yakin, korang mesti ada semangat nak selesaikan satu matlamat and tak mudah mengeluh.  Andai permainan game dicipta untuk melalaikan orang Islam, mengapa kita tidak kita mengambil sudut positif dari matlamat mereka iaitu, relatekan setiap usaha dalam kehidupan.

Ermm.. m(._.)m maaf andai salah bicara and ini Cuma pendapat sendiri.  Kalau salah maafkan Cik RN.  Kalau ada ilmu, kita kongsi2 kan.  InsyaAllah.

Maaflah, tak berapa menarik. Tak pandai nak sampaikan.  Hehehe.  Hope you all enjoy (〜 ̄▽ ̄)

You May Also Like

0 comments